Forskning

FORSKNING

Adj. Professor, Medicine Doktor, Leg. sjukgymnast
Anneli Peolsson

Research gate Diva

Är du som vårdgivare intresserad av att lära dig en träningsmetod som hjälpt många?

Nack-specifik träning behöver bli tillgänglig för fler patienter

– i våra studier berättar deltagarna att de tidigare har provat många olika behandlingar och andra typer av träning utan någon minskning av besvären.

Docent, Medicine Doktor, Leg. fysioterapeut,
Gunnel Peterson

Research gate Diva

”jag tycker också att det är en jättepositiv del, det är väl så vi vill jobba, med de allra flesta vi träffar, att kunna, ja men lämna över ansvaret för sin egen behandling till patienterna. Det är ju jättehäftig grej att kunna göra.”

Kommentar från en fysioterapeut

”det kan jag uppleva med whiplashpatienter när man gör dom här nackstabiliserande träningen att de vet inte om de gör rätt eller om det känns rätt. Och hur var det nu han sa för två veckor sen, eller vad det nu var. Så det här kunde de hela tiden återkoppla och gå in och kolla, men hur var det jag skulle göra”

Kommentar från en fysioterapeut


”när jag hade vart med i den där (studien), det var ju som att få livet tillbaka på nå’t sätt. Det vart ju helt annat. Jag kunde ju liksom göra, utföra mitt jobb utan att jag tappade koncentrationen och så. Och likadant att jag inte hade den där lika mycket värk”

Kommentar från en patient

Vid trafikolyckor är halsryggraden sårbar och många som skadas får permanenta kvarstående besvär, så kallad Whiplash-Associated Disorders (WAD) då effektiv rehabilitering har saknats.

Symtomen efter skada är exempelvis nacksmärta, huvudvärk, nervsmärta i arm, yrsel, balanssvårigheter, psykisk ohälsa, sömnsvårigheter, sämre livskvalitet och en sänkt arbetsförmåga, vilket orsakar lidande för den drabbade och stora kostnader för individ och samhälle.

I två randomiserade kontrollerade studier har träning utvärderats för personer med långvariga besvär från 6 mån till 3–5 år efter skadetillfälle med WAD grad II (smärta och muskuloskeletala fynd) och grad III (som grad II och med neurogena besvär).

Resultat från studie ett visade att nackspecifik träning (NSE) 2 ggr/v i 12 veckor var signifikant bättre än generell fysisk träning enligt Fysisk aktivitet på recept. En beteendemedicinsk intervention tillförde inget extra utöver NSE. NSE gav mycket god effekt med > 50 % minskning i smärta och förbättrad funktion för mer än hälften av deltagarna vid 1 och 2 års uppföljning. NSE var även kostnadseffektiv. Anneli Peolsson, Diva Research gate

Resultat från studie två visade att webbaserad NSE (NSEIT) med endast 4 besök till fysioterapeut gav lika goda resultat vid jämförelse med NSE 2 ggr/v i 12 veckor (24 ggr) hos fysioterapeut. Webbaserad träning effektiviserar vården, tillgängligheten och flexibiliteten för patienterna ökar och kostnader hålls nere.

Trots nacksmärta och nedsatt funktion visar röntgen eller magnetkamera undersökningar (MR) sällan på någon skada, vilket gör det svårt att ge en korrekt diagnos. Etiologin till kronis WAD är oklar men en del symtom kan härledas till leder, ligament och muskler i nacken. Nackmusklernas funktion är komplex och integreras med vestibularis, ögonrörelser och proprioception för att upprätthålla postural kontroll, öga-hand koordination och integreras med arm- och huvudrörelser. Nackmusklerna, framför allt de djupa musklerna nära halsryggraden,
står för 70 % av stabiliteten och en förändrad muskelfunktion har setts vid kronisk WAD Ultraljudsmätningar har visat en förändrad funktion i nackmusklerna. Resultatet kan på sikt ge bättre redskap för att diagnostisera förändringar i muskulatur som kan vara en orsak till långvariga nackbesvär. Forskningen har också visat att nack-specifik träning ger betydligt bättre nackmuskel-funktion och minskad smärta än mer generell träning.